Sunday, 15 June 2014

Bertenanglah kerana, pelangi pasti muncul..


Ada orang pernah cakap dengan saya, jangan menangis kalau hidup dilanda ribut petir. Bersangka baik.. pasti semuanya akan tenang dan pelangi indah akan muncul selepas itu.

Jadi sekarang siapa2 yg sedang melalui cuaca tidak menentu, copy paste ayat diatas, save dalam memori masing2. 

Allah Itu Maha Adil kan.

Saya pernah, suatu ketika dahulu (tidak lah lama sangat, lebih kurang 4 tahun lepas jak) merasakan dihimpit kehidupan yang menyeksa. Ekonomi goyah, rumahtangga huru hara, kesihatan merundum, kerjaya tidak terurus.. dan saya sendiri, kurus. sekurus-kurusnya. Makan hati beb! Hati ayam kalau masak kicap memanglah sedap, tapi makan hati sendiri tanpa gula, tanpa garam, umpama makan batu kerikil. Hahaha. Mau tau rasanya, cer kunyah batu kerikil.

Menghadapi saat-saat sukar itu membuatkan saya buntu, dan menyalahkan takdir. Mujur, muncul sahabat-sahabat yang pernah katakan ayat diatas, setia bersama saya. Saya katakan sahabat-sahabat sebab memang ada lebih dari seorang sahabat. Mereka begitu asing dalam hidup saya pada mulanya. Tapi hakikatnya, mereka bersimpati dengan saya, dan tidak pernah putus asa memberikan saya harapan.

"Sujud, dan katakan pada Allah, Ya Allah Aku serahkan seluruh urusanku kepadaMu. Engkau tentukan apa-apapun buatku, kerana Engkau lebih tahu apa yang terbaik untukku." Kata seorang sahabat yang lain. Alangkah beratnya bagi saya untuk berdoa seumpama itu dikala hati saya mempunyai perancangan yang lain. Tapi lama kelamaan saya tunduk mengalah, saya sujud dan saya berdoa dengan doa di atas, setelah sekian lama perancangan demi perancangan saya untuk mengatasi masalah hidup gagal, dan saya mula penat. Benar, pada masa itu saya sudah putus asa. Saya sudah tidak mampu melihat apa jua jalan pun. Dan yang terbaik.. berserah pada Allah.

Yang ajaibnya.. seminggu, dua minggu, tiga minggu.. malah tidak terhitung hari saya memanjatkan doa diatas, Saya tidak sedar, saya mula tenang, dan dengan ketenangan itu, saya mula melihat jalan (Allah telah tunjukkan jalan) bagi saya. Satu persatu masalah selesai. Dan satu persatu kebahagiaan muncul.

Dikala itu, saya kembali berfikir akan kata-kata yang sahabat kongsi tentang pelangi. Benarlah,

Ketenangan akan datang
Pelangi akan muncul
Masalah akan selesai
Hanya dengan berserah pada Allah.. Sepenuhnya
Kerana yang mencipta masalah adalah DIA
Dan pemilik penyelesaian juga adalah DIA
yang penting,. tenangkan diri, dan kembali taat pada DIA
Pemilik Segala Semesta


Ujye Rohimin, Kota Kinabalu
16,6,20141 comment:

  1. Bahwa dalam hidup ini tidak ada yang gagal, kita saja yang telah berhenti untuk mencoba sehingga terpuruk dan tidak menerima yang kita inginkan, meski mudah kalau lewat kata-kata, tapi kalau dijalani dengan sungguh-sungguh pasti akan mudah lebih mudah lagi.

    ReplyDelete